DoBot

DoBot

Dinsdag 17 november 2020.
- Nieuwe tekeningen van de grondplaat.

Maandag 9 november 2020.
- Knikkerbaan

Zaterdag 31 onktober 2020.
- Teksten aangepast en een foto van een schuurpapierhouder toegevoegd.

Inleiding
De hardware van de DoBot
De software van de DoBot
Coördinatenbord
Snijden en Graveren
Toepassing
Algemeen
Bakjes
AutoCad DXF naar MetalCut
Knikkerbaan
Transportband
Download

Inleiding


De DoBot gebruiken wij tijdens de PSO lessen klas 2 (B,K en GL)

Hoewel ze redelijk snel in te zetten zijn, wilde ik de leerlingen ook laten ervaren dat zo'n robot ook met een X, Y en Z assenstelsel werkt. Omdat de beschikbare tijd 80 minuten is, moet er dan wel e.e.a. voorbereid worden.

Er is daarvoor een coördinatenbord beschikbaar, maar die vond ik nogal prijzig.

Omdat we sinds december ook een lasersnijder tot onze beschikking hebben dacht ik zelf wel even zo'n plaat te maken. Zoiets kost toch meer tijd dan in eerste instantie gedacht, maar ondertussen begint het vorm te krijgen.

De lasersnijder is een verhaal op zich, maar voorlopig staat hieronder het eerste resultaat.


De hardware van de DoBot
TOP


De DoBot voelt behoorlijk stevig aan. Bij redelijk normaal gebruik zal deze niet snel kapot gaan.
De nauwkeurigheid bij herhalende bewegingen is goed, ik zal eens testen of dat ook voor het langdurig uitvoeren van bepaalde bewegingen geldt.


De software van de DoBot
TOP


De software is op zich erg goed en flexibel. De DoBot kan er op vele manieren mee bestuurd worden. Over de software is verder nog het volgende op te merken.

 • Tijdens het starten wordt (ook al heb ik 'check update every week' geselecteerd) altijd gecontroleerd op updates (en misschien wel meer) maar zonder (inter)netwerkverbinding werkt de software ook.
 • Het lange intro met foto's bij het starten vind ik persoonlijk irritant, maar ik zie dat dan ook vaker dan de gemiddelde leerling.
 • Wanneer er een update is, wordt dat gemeld en kan deze gedownload worden.
  Dat is onzinnig omdat de update toch niet door leerlingen uitgevoerd kan worden.
 • Wanneer je met twee schermen werkt, kan DoBotStudio niet gemaximaliseerd op het tweede scherm geplaatst worden.
 • Op sommige computers komt de melding 'Failed to execute script RobotStudio'. Een aantal keren opnieuw starten schijnt soms te helpen, maar bij een collega moest ik het volgende doen.
  - In program files het bestand RunDobot uitvoeren als administrator.
  - Dan wordt gestart met de Wizzard voor het aansluiten en installeren van de DoBot.

Ik heb de indruk dat deze Wizzard het probleem vormt, maar u kunt met een vinkje aangeven dat deze niet gestart wordt.


Coördinatenbord

TOP


In de plaat zijn gaten gelaserd om de DoBot en vacuümpomp op een vaste plaats te positioneren.
Wanneer de plaat 3 mm. dik is, moet het gat voor de pomp iets kleiner gemaakt worden, of de rubber plakvoetjes verwijderd worden.

De bakjes kunnen direct op een positie geplaatst worden en de bijbehorende coördinaten zijn in de plaat gegraveerd.

Wanneer deze coördinaten in de bijbehorende software gevoerd worden, zal de robotarm op die positie geplaatst worden.

De bakjes bestaan uit twee delen en kunnen eenvoudig samengevoegd worden. Origineel zijn ze van de Festo MecLab stations maar met een 3D printer kunnen ze ook eenvoudig zelf gemaakt worden. (Zie Bakjes)


Snijden en Graveren
TOP


De graveermachine, welke wij wegens de regelingen betreffende sterk technisch vmbo hebben aangeschaft, biedt vele moderne bewerkingsmogelijkheden. De onderbouw gebruikt een Trotec machine, maar voor de afdeling Produceren wilden wij toch echt een machine die ook geschikt is voor het snijden van metaal.

Voor het snijden van metaal zijn weinig machines geschikt. Op het moment van aanschaf was de enige 'betaalbare' machine de BRM 90130-x Metaallaser. Voor deze machine zal ik ook een webpagina maken met de door mij opgedane ervaringen. Het is verstandig om de door ons opgedane ervaringen te lezen voordat u een dergelijke machine aanschaft. De bijgeleverde software is MetalCut, waarmee ik tot heden prima ervaringen mee heb.

Wanneer een laser machine gedemonstreerd wordt, lijkt het alsof je met een paar muisklikken meteen een geweldig resultaat kunt behalen. Ondertussen weet ik dat je voor verschillende materialen zelf moet uitzoeken wat de beste instellingen zijn, wat best veel tijd kan kosten. Voor mijzelf zie ik dat meer als een uitdaging.

Het snijden van kunststof is helemaal niet zo kitisch, vrij snel kun je bepalen hoe groot het vermogen en de snelheid van snijden moeten zijn.

De instellingen voor het graveren met de BRM zijn iets lastiger te vinden. Het contrast van de teksten/cijfers is soms veel te klein en zijn daarom vaak moeilijk af te lezen.
Het bovenstaande coördinatenbord ziet er goed uit, maar daar heb ik de uitgesneden letters/cijfers met plamuur gevuld. Dat geeft wel een goed resultaat, maar kost wel extra tijd.

Mocht u alleen kunststof willen graveren, dan kunt u beter een graveer machine aanschaffen. Omdat de BRM een kop met verschillende lenzen heeft en dus groter/zwaarder is, is de maximale snelheid beperkter. Voor het snijden is dat geen probleem, maar graveren duurt veel langer omdat hierbij het hele oppervlak 'gelaserd' moet worden. Wij hebben echter zeker geen spijt van de door ons gemaakte keuze.


Toepassing

TOP


Voorlopig ben ik alleen nog maar aan het bedenken hoe ik het lesmateriaal vorm moet geven. In welke volgorde zaken aangeboden moeten/kunnen aangeboden worden en het uitdagend genoeg blijft.

Wel heb ik al een filmpje gemaakt waarin te zien is wat de bedoeling is. Klik daarvoor op de onderstaande afbeelding.

LinkFilm01

 

Algemeen

TOP


Voor een open dag heb ik de DoBot al eens samen laten werken met de MecLab transportband.

De ruimte op de plaat voor de DoBot kan gebruikt worden om materialen op te spannen. Daarvoor heb ik in een eerdere versie al eens gebruik gemaakt van klemmen van een schuurpapierhouder. (Action) Er kunnen dan snel en eenvoudig papier- en kunststof platen geplaatst worden voor het tekenen of graveren met de DoBot.


Bakjes

TOP


De bakjes die door de DoBot verplaatst worden komen van de MecLab stations. Folder MecLab met bestelnummers (Pagina 10)

Door de jaren heen verdwijnen er wel een wat, vandaar dat ik er een aantal met de 3D printer gemaakt heb. De tekeningen voor Solid Edge en ook de STL bestanden zijn te downloaden.

Voor gebruik met de suction cup moet het bakje nog wel glad afgewerkt worden. Fijn schuren is niet voldoende, ik ben nog bezig uit te zoeken wat wel werkt.

Een klein beetje aceton laat de geprinte ljinen in elkaar overvloeien. Niet te veel, anders wordt de hele bodem week.


Bakjes
AutoCad DXF naar MetalCut
TOP


De BRM machine welke wij gebruiken werkt met het programma MetalCut en en kan .DXF bestanden inlezen. Wanneer u daarmee gaat werken is de kans groot dat tekeningen uit Autocad enkele problemen geven. Hieronder volgen een paar tips...

 • Tekst vanuit Autocad wordt niet door het programma MetalCut ingelezen.

De tekening op zich wel, maar de tekst verdwijnt volledig. Dit probleem kan op meerdere manieren opgelost worden.

1. Inlezen in CorelDraw.

- Open de tekening (.DXF) in CorelDraw.
- Kies voor de tekst het lettertype dat u wenst.
- Exporteer de tekening in .DXF formaat.
- Selecteer de optie Tekst exporteren als: Krommen.

CtoDXF

- Voer de bestandsnaam in. Meestal voeg ik de tekst CorelDraw toe aan de bestandsnaam.

De tekst verschijnt nu wel in het programma MetalCut, maar kan niet als tekst bewerkt worden omdat de letters door losse lijnstukken gevormd worden. De grootte kan wel aangepast worden.

2. In AutoCad kan tekst op de volgende manier naar krommen omgezet worden.

- Open de tekening in AutoCad.
- Voer het commando TXTEXP in.
- Selecteer de tekst(en) en druk op Enter.
- De tekst is nu omgezet in krommen, maar hier en daar staan extra lijnen.
- Voer het commande EXPLODE in
- Selecteer de tekst(en) en druk op Enter.
- De extra lijnen kunnen nu op de normale manier gewist worden. (Trim)
- Wanneer u de tekening als .DXF opslaat wordt de tekst ook in MetalCut getoond.

Hieronder ziet u de het resultaat van de bovengenoemde bewerkingen.

 • Getekende vierkanten moeten opgedeeld worden in 'losse' lijnen. (EXPLODE)

  Bij het snijden van een werkstukje had ik rechthoeken als basis genomen. In MetalCut kun je dan de lijnen niet individueel selecteren.

Bij sommige werkstukken wil je niet altijd alle lijnen snijden. (CUT) Soms wil je bepaalde lijnen alleen graveren als buiglijn. (SCAN)


Knikkerbaan

TOP

De DoBot moet wel iets te doen hebben, maar de prijzen voor een transportband enz. zijn (gezien de beperkte tijd die beschikbaar is) niet te rechtvaardigen. Je zoekt iets wat kan dienen als magazijn waarbij de producten op dezelfde posities opgepakt kunnen worden.

Een stapelmagazijn is de bedoeling maar vooralsnog is het een knikkerbaan geworden. Het is nog niet het eindproduct, er kunnen eventueel sensoren ingebouwd worden.

Je kunt het ook presenteren als een manier waarop producten van de ene naar een andere verdieping getransporteerd kunnen worden. Je kunt het ook een manier noemen waarop producten geleidelijk afgekoeld worden.

Alle onderdelen zijn geproduceerd met de Lasersnijmachine. Gezien de hoeveelheid Covid schermen waarvan stukken afbreken, is het materiaal goed verkrijgbaar. Gebroken schermen worden bij ons op het PIE plein gebracht voor recycling.

Op verzoek zal ik de tekeningen (Solid Edge) beschikbaar stellen.

 

Transportband
TOP

Zoals eerder al genoemd kan de DoBot ook samenwerken met de Transportband van Festo. Op dezelfde computer waar DoBot Studio draait, wordt het programma EasyProgIntFace gestart.

Met EasyProgIntFace kan in LADDER een aangesloten interface bestuurd worden. In dit geval dus de Festo EasyPort welke met de transportband meegeleverd werd.

Het programma werkt als volgt.

Wanneer de optische sensor bediend wordt... (Dus als de DoBot een bakje aan het begin van de band plaatst.)
- zal een geluidssignaal klinken. (Via de luidspreker van de PC.)
- zal een aantal seconden gewacht worden.
- wordt na de wachttijd de band aangezet.
- zal de band na een 5-tal seconden gestopt worden.

Wanneer tijdens het voorgaande de inductieve sensor bediend wordt zal...
- een geluid gespeeld worden.
- de stopper omlaag gaan.
- het verchroomde bakje dus de glijbaan afgaan.

Er wordt bijgehouden hoeveel verchroomde bakjes in de glijbaan staan. Vanaf het vierde verchroomde bakje zal, bij het passeren van de inductieve sensor, de draairichting van de band omgekeerd worden en worden verchroomde bakjes aan de linkerkant van de band 'gestort'.

Klik op de onderstaande afbeelding voor een filmpje.

DBTRP

Download

TOP


Van de fabrikant

Grondplaat (17 november 2020)

Bakjes

Knikkerbaan

Binnenkort zijn hier de onderdelen van de knikkerbaan te downloaden.

DoBot programma's