EasyCom voor FPC-202.

Omschrijving van de software.

home pagina
oplossingen voor problemen
schermafdrukken

Inleiding.
Downloaden.

 

 

Inleiding.

Ter ondersteuning van de docenten TibbLto heb ik deze software geschreven. In de eerste jaren van TibbLto gaven de werkplekken 1; 2 en 7 problemen omdat de leerlingen direct' met de Plc moesten werken. Sommige leerlingen hebben geen moeite met het letterlijk uitvoeren van opdrachten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze enig idee hadden van wat ze aan het doen waren.

Voor de meeste leerlingen en docenten waren de problemen echter heel groot. Zonder er erg in te hebben konden leerlingen een code invoeren, zodat de Plc geblokkeerd was. Dan restte als laatste mogelijkheid de batterij er uit te halen, even te wachten en daarna opnieuw plaatsen.
Met de code verdwenen echter ook de ingevoerde programma's. Niet leuk tijdens een les waarbij de leerlingen toch al veel begeleiding nodig hadden.

Bij de verkeerslichten en de booreenheid werd er wel van uitgegaan dat deze programma's in het geheugen zaten.

Als oplossing leverde Festo het programma F2COM.

Naar mijn mening voldeed dit programma slechts den dele... daarom heb ik het programma EASYCOM geschreven.

Hiermee werd het mogelijk:

- snel een door leerlingen ingevoerd programma te controleren op gemaakte fouten;
- een programma te starten of te stoppen en te controleren welke programma's in het geheugen
   zaten;
- eenvoudig uitgangen aan of uit te zetten;
- timers in te stellen en af te lezen;
- counters in te stellen en af te lezen;
- de waarde van vlaggen af te lezen;
- programma's uit de Plc op disk of naar de Plc van disk te versturen;
- snel een code uit te lezen of te wissen.

Downloaden.

Omdat in het onderwijs het zelfstandig leren in ontwikkeling is, komt het regelmatig voor dat ik vragen krijg van leerlingen. Meestal moeten zij een opdracht uitvoeren waarbij de docent hun niet kan/wil helpen.

Vaak heeft een leerling te weinig informatie om de opdracht goed uit te voeren. Soms krijg ik ook de indruk dat collega's "het zelfstandige leren" wel heel letterlijk nemen. Met het programma Easycom of F2-com kunnen programma's eenvoudig in de Plc gezet- en listings bestudeerd worden.

Festo heeft mij de rechten van Easycom teruggegeven. Zij willen echter niet dat hun naam nog in de software gebruikt wordt, dus is een kleine aanpassing gemaakt.

Voor problemen met het gebruik van het programma mag u mij mailen, maar er wordt geen uitgebreide ondersteuning beloofd.

Ook onder Windows 2000 en Windows XP werkt easycom.Bij gebruik onder VISTA zult u DosBox moeten gebruiken. (Nog niet getest.)

Ook de muisbesturing is onder windows niet altijd perfect. U kunt bij problemen het beste een DOS opstartschijf maken met een muisdriver en easycom er op. Dit geeft de beste resultaten.

Download Easycom.zip. (Inclusief een aantal PLC programma's)

In deze handleiding is ook een beschrijving van easycom opgenomen.

 

lijn.gif (808 bytes)