RGB ringklok

wissel volledig scherm

PIE plaatwerk en constructie, bij de tijd met techniek.

Alles heeft zijn tijd en beloop.
         Snel naar...

De werking van de klokVoorwoordExploded viewInleidingGebruikte onderdelenKlok functies

Uren, minuten en secondenWekkerThermometerKlokhuisFrontjesVoorMiddenAchter

h & mZijkantenPCBCH340Arduino hex/ino softwareWindows app RainbowFilmpje

Foto'sUnSolid Edge 2020 - 2022Losse floddersAIMuziektipCopyright

         De werking van de klok ...

  Hiernaast is te 'zien' hoe de tijd op   de RGB ringklok wordt weergegeven.
     Rood = uren
     Groen = minuten
     Blauw = seconden
  Het aflezen van de klok is op 5   minuten nauwkeurig.

  20 februari 2023
  RGB ringklok handleiding
  - Bouwbeschrijving
  - Software Arduino
  - Software Windows
  - Tekeningen
  - enz.

         Voorwoord

De afdeling PIE heeft te maken met een jarenlange afname van het aantal leerlingen. Wij hopen met aantrekkelijker en modernere werkstukken i.i.g. te bereiken dat de interesse en bekendheid voor dit vak weer vergroot wordt. Op zich zegt de naam PIE veel kinderen en ouders namelijk niets.

Het is zeker de bedoeling dat het vakgebied PIE tot zijn recht komt, maar door het toevoegen van elektronica kan bijvoorbeeld een plaatwerkstuk functioneler en daarmee ook aantrekkelijker worden. Bijvoorbeeld werkstukjes waarbij de mobiel als ondersteuning of voor het vervullen van een bepaalde functionaliteit ingezet kan worden.

In principe kunnen de leerlingen met de Arduino IDE kennis maken met programmeren. Met een eenvoudig programma kan de leerling een ledje van de ring bijvoorbeeld laten knipperen.

Wanneer men/je zelf wil(t) programmeren zijn de arduino-lessen.nl een goed begin.
Binnenkort hoop ik een paar introlessen te maken waarbij, met een paar programmeer voorbeelden, de leerlingen 'zien' hoe ze een led van de ring aan en uit kunnen zetten of een looplicht kunnen maken. De broncode wordt dan ook als download beschikbaar gesteld.

28-8-2022 Nieuwe .hex versie versie 1.00

 • Wanneer de klok voor het eerst aangezet wordt, staan er nog geen RGB waarden in het geheugen. Dat resulteerde in een fout waardoor de klok niet verder opstartte. Dat is in deze versie gerepareerd.

27-10-2022 Nieuwe Windows app versie 1.0.41

 • Het synchroniseren van de tijd kostte 2 seconden waardoor de klok ongeveer 2 seconden achterliep. In deze versie is dat verholpen.
 • Het venster kan nu gemaximaliseerd (schermvullend) en traploos vergroot/verkleind worden. Door op de klok te klikken, wordt het venster weer in de standaard grootte weergegeven.
         Exploded view

De montage van de onderdelen kan in principe ook aan de binnenkant uitgevoerd worden. Het is alleen wel iets lastiger om te monteren.

De samenstelling kan ook als .stl bestand opgeslagen worden, maar .stl kan geen kleuren opslaan. Wel kan Solid Edge het opslaan als .PDF welke dan met de Acrobat Reader in kleur bekeken kan worden. Exploded View Samenstelling Veelal wordt dit bestand in de browser geopend, dan werkt het niet. Gebruik de Acrobat reader van Adobe.

         Inleiding

Hoewel deze beschrijving grotendeels over de elektronica van de klok gaat, is het plaatwerkdeel en het in CAD tekenen van de onderdelen de basis en het hoofddoel van dit werkstukje. Om boven genoemde redenen (voorwoord) is het klokgedeelte toegevoegd.

De klok bestaat uit twee RGB ringen, elk met 12 led’s. Het geheel wordt bestuurd door een Arduino Nano die met een klokchip verbonden is om de juiste tijd in te lezen en weer te kunnen geven, ook wanneer deze uitgeschakeld is geweest.

Als voeding kan een Powerbank, Adapter of USB poort van een computer gebruikt worden. Deze moet minimaal een stroom van 0,42 A kunnen leveren,
Controleer van te voren of uw voeding geschikt is. Deze maximale stroom is van toepassing wanneer de ringen wit branden bij maximale helderheid. Dus bij R = 255, G = 255 en B = 255 voor uren en minuten. Bij de standaard instellingen is de stroom 0,04 - 0,10 A.

         Gebruikte onderdelen

Lang geleden had ik al al eens RGB ringen gekocht. Deze hebben echter 14 led's en zijn daarom niet geschikt voor het bedachte ontwerp.

Bij Tinytronics vier RGB ringen besteld om te te 'zien' hoe dat het beste gebruikt kan worden. Deze hebben een buitendiameter van 52 mm. Maar zijn echter wel 5 Euro per stuk.

----------------------------------------------------

Bij Amazon is de buitendiameter 50 mm. maar 2,30 Euro per stuk.


De diameter van het gat in het 'front midden' is dus afankelijk van de bestelde RGB ringen

----------------------------------------------------

De klokchip, waar ik voor gekozen heb, is mede door de ingebouwde temperatuursensor erg nauwkeurig. De temperatuur kan in principe ook op de RGB ringen weergegeven worden. Momenteel wordt dat nog niet in de Arduino software, maar is het wel beschikbaar in de Windows app.

Op internet kwam ik deze beschrijving tegen. Daar wordt aangegeven dat de CR2032 batterij niet geschikt zou zijn omdat deze niet oplaadbaar is. Als backup oplaadbare batterij zou een LIR2032 gebruikt moeten worden.

Amazon levert er een CR2032 batterij bij..

----------------------------------------------------

De Arduino Nano biedt ruim voldoende aansluitingen om alle functies uit te voeren. Prijzen zijn helaas wel (on)behoorlijk gestegen. Er zijn goedkopere (compatible?) alternatieven te vinden welke ik nog niet getest heb.

De Arduino Nano en de klokchip worden op een speciaal ontworden printplaatje geplaatst en de bedrading naar de ringen en potmeter wordt met schroefklemmen uitgevoerd. De prijzen rijzen, mede door het verre reizen, momenteel wel de pan uit ;-}

----------------------------------------------------

De voeding kan via een USB adapter of bijvoorbeeld een USB aansluiting van een computer uitgevoerd worden. Als alle led's wit zijn (R = 255, G = 255 en B = 255) en de helderheid maximaal, dan is de stroom maximaal 0,42 A. Controleer of de door jou gebruikte adapter minimaal geschikt is voor 0,5 A (500 mA). Een computer USB poort levert normaal gesproken maximaal 500 mA.

----------------------------------------------------

Een regelbare weerstand wordt gebruikt voor het traploos instellen van de lichtsterkte. 's Nachts geeft de ringklok namelijk nogal veel licht.
Wanneer de lichtsterkte volledig 'teruggedraaid' wordt, stopt het blauwe ledje met knipperen,
Na verloop van tijd (maanden) blijkt dat de led's soms gaan flikkeren. Dat heeft op een of andere manier te maken met deze regelbare weerstand. Wordt onderzocht.
12-12-2022
Op de site van Amazon wordt door enkele gebruikers wel commentaar geleverd op de kwaliteit van de montage van de loper.

----------------------------------------------------

Schroefklemmen (Terminal Block Connectors) worden gebruikt voor het bedraden van de onderdelen.

Omdat ze 'in elkaar geschoven' kunnen worden, kan eenvoudig een viervoudig aasluitblok gemaakt worden.

Voor de RGB ringen was ik van plan kleinere schroefklemmen te gebruiken. (pitch 2,5 mm.) Helaas breken deze snel af van de RGB ring en is er voor gekozen de draden er op te solderen. Als trekontlasting worden deze met secondelijm vastgezet en hebben de letters h en m een lipje gekregen.

----------------------------------------------------

Vier 3D geprinte pootjes worden met popnagels (3,2 mm.) vastgezet. De leerling tekent deze zelf in Solid Edge. Er is daarbij 'ruimte' voor een eigen ontwerp.


RGB ring 12 led's TinyTronics


RGB ring 12 led's. Amazon

 Klokchip DS3231Arduino Nano

 

 

 

 Regelbare weerstand

 

 

 

 


Terminal Block Connector

 

 


3D geprinte pootjes
worden met popnagels
vastgezet.

         Klok functies
Er is van alles en nog wat als extra's te bedenken. Voorlopig ben ik al blij dat ik momenteel een werkbaar werkend model heb. Misschien maak ik er ooit nog een minuten ring of strip bij, voorlopig eerst maar eens zien of de leerlingen het 'leuk' vinden.
         Uren, minuten en seconden

In eerste instantie werd gedacht aan één ring waarop uren en seconden weergegeven zouden worden. Dat werd wat lastig met het aflezen van de tijd en is esthetisch minder aantrekkelijk, vandaar dat er gekozen is voor 2 ringen.

Een derde ring of strip voor seconden of delen van minuten is eventueel een optie.

         Wekker

Er kan een wekker functie toegevoegd worden. Dan moeten er echter wel meerdere bedieningselementen zoals druk- en draaiknoppen aan toegevoegd worden.

Het bedraden wordt dan wel behoorlijk lastiger.

         Thermometer

Op de klokchip DS3231 zit standaard een thermometer. Deze wordt gebruikt om de invloed van veranderende temperatuur op het kristal te compenseren.

De temperatuur kan ook ingelezen- en op de ringen weergegeven worden.
Momenteel alleen in de APP af te lezen.

         Klokhuis

Het klokhuis en de frontjes worden door de leerlingen in Solid Edge getekend. Ter ondersteuning wordt in filmpjes uitgelegd hoe ze dat kunnen doen.

Ter beoordeling mailen de leerlingen de tekeningen, de beoordeling daarvan is een deel van het formatieve eindcijfer.

Download Solid Edge PSM

Zijkanten (2 mm. messing?)

Download Solid Edge PAR
Download Solid Edge rechts PAR

De kunststof onderdelen voor het front worden met behulp van de lasersnijder geproduceerd. De behuizing kan van Aluminium, maar kan dan i.i.g. niet met onze eigen machine gemaakt worden. Daarom gebruiken wij 0,6 mm. RVS .

De bovenstaande uitslag komt direct uit Solid Edge. Opgeslagen als .DXF kan deze in MetalCut gelezen worden. De snij- en buiglijnen worden op verschillende lagen geplaatst.

Op de meest linkse na, zijn de buiglijnen niet nodig. De kleine uitsparingen in de hoeken geven precies aan waar het plaatje in de zetbank geplaatst moet worden. Bij het buigen wordt het 'uitstekende' randje net wel/niet geraakt, ik hoefde geen vulplaatjes op de buigbalk te leggen.
Wanneer u de muis op de afbeelding plaatst, wordt de buigvolgorde aangegeven.

Het buigen viel mij enorm mee, let er wel op dat de hoeken voor de bevestiging van de frontjes nauwkeurig gebogen worden (75 en 15 graden), achteraf is dat slecht te corrigeren.

         Het tekenen van de behuizing

In het hiernaast staande filmpje wordt uitgelegd en voorgedaan hoe je de behuizing tekent in Solid Edge.

Het is handig wanneer je dit filmpje op je mobiel afspeelt terwijl je het tekent op de computer.

De hiernaast staande QR code is de link naar het filmpje.

 

Het tekenen van de behuizing

         Frontjes (Het tekenen van...)

Het tekenwerk moet door de leerlingen zelf uitgevoerd worden. Net als bij andere werkstukken zijn, wanneer dat van toepassing is, de tekeningen een onderdeel van het cijfer.

De onderstaande onderdelen worden tevoren gesneden omdat het nogal lastig is om elke tekening te controleren en 'per stuk" te snijden. Een persoonlijk tintje kan eventueel, met een strip aan de voorkant van de klok, gegeven worden.

         Front voor

Tijdens de corona crisis werden door de school spatschermen geplaatst. De beschadigde spatschermen gebruik ik als frontje voor de RGB ringklok.

Deze tekening kan als basis voor de onderstaande tekeningen gebruikt worden.

Download Solid Edge PAR
Download Solid Edge DFT

Maten

In het hiernaast staande filmpje wordt uitgelegd en voorgedaan hoe je het voorste frontje tekent in Solid Edge.

Het is handig wanneer je dit filmpje op je mobiel afspeelt terwijl je het tekent op de computer.

De hiernaast staande QR code is de link naar het filmpje.

 

Het tekenen van het voorste frontje

         Front midden

Er kan verschil tussen basis, kader en gl worden gemaakt door de rechthoekige uuraanduidingen weg te laten. Deze worden getekend met behulp van de functie Pattern

Download Solid Edge PAR
Download Solid Edge DFT

De kleur is afhankelijk van het gekozen materiaal.

Maten

         Front achter

Door de 'rechthoeken' worden de aansluitingen van de RGB ring gevoerd. Deze worden uitgevoerd met schroefverbindingen.

Download Solid Edge PAR
Download Solid Edge DFT

Maten

         h & m

                   

Bij de gele geprinte voetjes, horen natuurlijk gele letters. Omdat ik geen gele plaat heb, is snijden niet mogelijk, maar printen natuurlijk wel.
De dikte is eenvoudig aan te passen. De letters worden er van achteren in ingedrukt.

De trekontlasting van de rgbring draden was nog een probleempje. Lijmen met secondelijm gaat op zich goed, maar het opvangen van de axiale krachten is het belangrijkst.

Met een lip aan de letters is dat goed op te vangen.

h.par h.stl m.par m.stl

         Zijkanten

De zijkanten zijn grotendeels gelijk. Hiernaast staat de rechter zijkant.

De rechter DXF zijkant kan gebruikt worden in MetalCut.

Wis voor de linkerzijkant gewoon de gaten voor USB en Potmeter.

Download Solid Edge par
Download Solid Edge.dft

Download Solid Edge dxf

Wanneer de aansluiting van het PCB per ongeluk links zit, moet een nieuw zijkantje getekend worden.

          PCB Printed Circuit Board

Het bovenstaande PCB is speciaal gemaakt om het aantal door de leerling uit te voeren elektronische bewerkingen te beperken. Wel is het de bedoeling dat de leerlingen zelf de componenten op het PCB solderen. Gezien de eerder opgedane ervaringen met een vergelijkbaar werkstuk mag dat geen probleem zijn.
Twee digitale aansluitingen (D2 en D3) en één analoge aansluiting (A7) zijn 'naar buiten' gebracht voor toekomstige uitbreidingen zoals bijvoorbeeld een wekker.

Prijs per st. +/- 2,99 Euro bij 10 stuks zonder verzendkosten.

b = 95 mm. hartafstand van de gaten horizontaal = 86,36 mm.
h = 50 mm. hartafstand van de gaten verticaal = 43,18 mm.

't Is nog wel een heel gepuzzel om zo'n printje goed te krijgen, vooral ook omdat ik zelden printjes ontwerp. Met het programma Fritzing is het wel te doen, maar het vergt gewoon veel tijd om er weer een beetje in te komen.

Omdat de batterij van de klok gewisseld moet kunnen worden, wordt de print ondersteboven gemonteerd.
De volgorde van de aansluitingen SCL, SDA, VCC en GND is dus omgekeerd.

De pootjes worden 'recht' gebogen en aan de andere zijde worden nieuwe 'pootjes' toegevoegd.

         CH340 windows driver

Wanneer de Arduino op een Windows computer aangesloten wordt moet er eenmalig een driver geïnstalleerd worden.

Soms gaat dat automatisch maar het kan ook zijn dat de driver gedownload en handmatig geïnstalleerd moet worden.

Hiernaast staan links met meer informatie daarover.

Installeren en downloaden

CH340 Windows driver download en info

         Arduino software (.hex en .ino bestanden.)

In een Arduino kun je software laden waardoor allerlei verschillende taken uitgevoerd kunnen worden. Vaak zit er in een nieuwe Arduino al een programma dat een ledje kan laten knipperen.

De RGB Ringklok werkt ook met zo'n programma, maar voordat de klok werkt moet dat programma er in geupload worden. Er zijn verschillende soorten programma's...

Bestanden die eindigen op .ino
de broncode van deze programma's kun je in de Arduino uploaden, bekijken en aanpassen. Deze programma's kunnen in de Arduino IDE bewerkt en geupload worden. Dat kan ook de online Arduino IDE, maar daarvoor is wel een gratis account nodig.

Bestanden die eindigen op .hex
De broncode kun je in de Arduino uploaden, maar niet bekijken of aanpassen. Voor het uploaden daarvan kun je het beste XLoader gebruiken.

De RGB Ringklok software plaats je als volgt in de Arduino.

 • Download het bestand
  RGB_ringklok.zip .hex versie 1.00 28-08-2022
 • Klik er met de rechtermuistoets op en pak het uit
 • Download XLoader en start het
 • Selecteer het gedownloade .hex bestand
 • Selecteer het juiste Device
 • De COM poort kan een cijfer van 0 tot 256 zijn
  Geen cijfer?
  - Sluit de RGB Ringklok aan op de computer!
  - Is de CH340 driver geinstalleerd?
  - Windows install Problemen met Xloader

 • Zet de baudrate op 115200 of stel een andere snelheid in.
 • Klik op Upload

Als het goed is wordt het programma in de Arduino geladen en daarna meteen gestart. De tijd wordt dan ook op de ringen getoond, dat zal in de meeste gevallen 12:00 u. zijn.

         Windows app

Met de onderstaande Windows software kan/kunnen de...
     - tijd
     - datum
     - temperatuur in de klok
     - kleuren van de ringen
op eenvoudige manier ingesteld of ingelezen worden.

Het bovenstaande programma werkt onder Windows en kan met de hiernaast staande linkt geïnstalleerd worden..

Wanneer de klok via een usb kabel met de computer verbonden is, kan op eenvoudige manier de tijd/datum van de klok, met de tijd van de aangesloten computer gesynchroniseerd worden.

Tevens kunnen hiermee de kleuren van de uren en minuten ringen ingesteld en in het klokgeheugen opgeslagen worden.

Over de API...

Update 11-4-2023
Foutmelding comdlg32.ocx

Download...

Installatie met comdlg32.ocx
versie 1.0.41 11-04-2022
Setup RGB ring klok.exe
Setup RGB ring klok.zip

Geen installatie nodig (API)

RGB Ring Klok API.exe
RGB Ring Klok API.zip

Bouw- en Handleiding pdf
versie 2-9-2022
Complete handleiding RGB ringklok

         Rainbow animatie op de klok.

In plaats van de tijd kan er ook een zogenaamd rainbow effect op de ringen weergegeven worden.

Deze instelling wordt gestart wanneer de regelbare weerstand helemaal rechts om gedraaid is en daarna de klok aangesloten wordt.

Hiervoor dient minimaal .ino versie 0.99 27-08-2022 in de Arduino geladen te zijn.

Zie het onderstaande filmpje.

         Filmpje
         Foto's
 
 
 
         UnSolid Edge

Op school gebruiken wij UnSolid Edge (produceren) en Autocad (energie) voor het tekenwerk. Solid Edge was destijds gebruikelijk voor het vak Technologie en de licentie stond toe dat leerlingen een kopie konden krijgen om thuis te gebruiken.

Momenteel heeft onze school een licentiebeleid van 100 dagen. Dat lijkt lang, maar het is zo voorbij en geeft dus regelmatig problemen op school, maar ook wanneer je thuis wil tekenen. (UnSolid)

Thuis teken ik bij voorkeur op een systeem met twee monitoren en onlangs was de licentie weer eens verlopen. Het zou moeten kunnen werken na een aanpassing van de server waar de licentie op staat. NIET DUS.

Het blijkt dat de licentieserver bij ons op school draait, dus met de (vaste ;-) computer onder de arm om de 100 dagen even naar school. Gelukkig hebben we daar genoeg monitoren, toetsenborden en muizen, die hoef ik dus niet mee te slepen, tevens is systeembeheer zeer welwillend om te helpen wanneer ik daarom vraag.

Omdat ik dat toch te veel gedoe vind maar eens versie bij Siemens gedownload, die zou langer dan 100 dagen moeten werken. Versie 2022 Teacher Edition. Nou dat werkt prima, hier en daar wat anders, wat natuurlijk jammer is wanneer je bijvoorbeeld filmpjes in 2020 gemaakt hebt.

Na het tekenen wil ik verder gaan op de laptop met versie 2020. Daar kan ik de tekeningen niet openen. Het lijkt er op dat het opslag format gewijzigd is. Daar waar je in Autocad een versie voor het opslaan kunt kiezen, is dat bij Solid Edge niet mogelijk. Op school gebruiken we versie 2020, het zou dus betekenen dat door mij gemaakte tekeningen daar niet meer te openen zijn. Dat geldt dan ook voor tekeningen die van deze site te downloaden zijn.

Dus weer terug naar 2020. Jammer want van wat ik er zo gauw van zag ondersteunt 2022 bij het renderen het gebruik van de grafische kaart. Dat gaat echt veel sneller!

Tijdens de vakantie wil ik nog wat instructiefilmpjes maken. U begrijpt het waarschijnlijk al...De sleutel is gebroken
Is er dan geen 'smid' in 't land
Die de sleutel maken kan?

 

Twee dagen voordat ik op vakantie ging nog naar school geweest om de Lasermachine iets te laten snijden. Deze moet namelijk minstens eens in de drie weken gebruikt worden om schade (desintegratie) aan de laser te voorkomen.
Voor Solid Edge zou een nieuwe licentie(server) aamgemaakt zijn, dus maar weer geprobeerd. Nu kon ik de licentie alleen verlengen tot net na de vakantie, daarna zien we wel weer. Dat wordt dus een probleem! (Is het ook inmiddels.)

3-9-2022

De problemen rijzen de pan uit. Het werkt nog steeds niet ondanks de inzet van externe specialisten. Maandag maar eens info betreffende SolidWorks aanvragen. Je kunt beter een betaald werkend, dan een gratis niet werkend CAD tekenpakket gebruiken.

En de lessen dan? Tja zeg het maar...

5-9-2022

13-9-2022

Het gaat niet goed met mij...

         Losse flodders

Zomaar wat dingetjes die ik op internet tegenkwam of nog verzonnen heb.

Een geanimeerde lamp.
Mag van mij wel iets rustiger, maar mooi vormgegeven

Gekleurde RGB Ring animaties.
Op beide ringen worden flitsende en mooie rainbow animaties weergegeven. Binnenkort wordt de code een klein beetje aangepast en kan de lichtsterkte ook geregeld worden. Moet nog nadenken of ik deze apart houd of in de klok integreer.

Sensor gestuurde animaties.
Met de sensor apds-9960 kunnen handbewegingen gedetecteerd worden. Handig voor het toepassen van verschillende functies. Kan misschien achter het transparante frontje geplaatst worden.

Zomaar een eigen ideetje...
Een dobbelsteen functie in de RGB ringklok.
Door op een knopje te drukken of met een handbeweging wordt op beide ringen een random waarde van 1 t/m 6 weergegeven. (2 Keer is handig voor monopoly.)
Zolang de knop o.i.d. ingedrukt blijft verschijnt een animatie op de ringen.

 

         AI Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie)

Zelf creatief met kunstmatige intelligentie, is op de PCM website een item.

In NightCafe kun je zelf eenvoudig een aantal creaties maken.

Ik heb wat trefwoorden ingevoerd om te zien wat het doet. Hiernaast staan enkele kunstmatige afbeeldingen gemaakt n.a.v. de daar onderstaande trefwoorden.

Mijn IQ schiet te kort om de afbeeldingen helemaal te begrijpen. ;-)

 

         Muziek tip

Byrds
Persoonlijke muziektip, het heeft met geloof te maken.
De tekst is gebaseerd op Prediker 3 to everything there is a season.

Spotify Turn! Turn! Turn!
YouTube Turn! Turn! Turn!

ELO
Persoonlijke muziektip, het heeft met AI/ChatGPT te maken...
De tekst blijkt behoorlijk voorspellend.

Spotify Yours Truly, 2095
YouTube YoursTruly, 2095

She does the things you do
But she is an IBM.
IBM is de maker van een van de eerste kantoor computers.

But she has a heart of stone Steen => zand => silicium => uitgangsmateriaal voor computerchips.
She has an I.Q. of 1001
She has a jumpsuit on
And she's also a telephone.

She knows nothing of our world

Maybe one day I'll feel her cold embrace
And kiss her interface

Is that what you want?

NO!

         Copyright

Alle (auteurs)rechten op de inhoud van de internet site, te weten alle teksten, afbeeldingen, software of informatie in andere vorm, komen toe aan de eigenaren.

© 2003-2023 Clip art, Easy Computing SA.
© 1981 -2023 Electric Light Orchestra.
© 2021-2023 H.O.Boorsma.