De maker/ontwerper van de Cintech interface vroeg onlangs of ik daar nog materiaal van of over bezat. Wat hardware betreft heb ik helemaal niets meer. In eerste instantie was de interface kaart al eens per ongeluk met een computer 'verdwenen' en de verhuizing naar de nieuwbouw heeft, naar ik begrepen heb, ook geen goed gedaan.
De Cintech was net als het Palletmagazijn opgenomen in het TibbLTO project, beide zijn niet meer terug vinden.
13 maart 2025
Op marktplaats heb ik een Cintech interface met bijbehorende onderdelen en documentatie gekocht, helaas zonder IBM. maar met een P2000T interface. Zou het misschien ook met een Arduino kunnen?
De werkplek schakelen is nog een tijd, samen met de KM3 freesmachine, bij het vak Technologie gebruikt. Al met al waren het wel * landelijke projecten, welke ik momenteel eigenlijk best wel een beetje mis.
De FESTO verkeerslichten en booreenheid heb ik weten te redden, welke nog een tijd tijdens de elektrotechniek lessen gebruikt zijn. Beide werkplekken werken trouwens nog steeds onder Windows XP / DosBOX met een USB to Serieel verloopkabel.
Voor gebruik met Windows 10/11 moet de computer een 'vaste' seriële poort hebben. De door mij gebruikte USB to Serieel kabels werken niet onder Windows 10/11. De seriële poort staat wel in Apparaatbeheer, maar werkt niet. Van de booreenheid lekt de boorcilinder bij de zuigerstang, maar werkt verder nog naar behoren.
In die tijd werd allerlei materiaal via het RIC (Rijks Inkoop Centrum) gekocht. Omdat zij massaal inkochten was het namelijk veelal voordeliger om via het RIC in te kopen.
Omdat zo'n 300 scholen via Turn key de volledige apparatuur zouden ontvangen, werden op een speciale bijeenkomst op het RIC in Zwolle meerdere werk plekken voorgesteld, waarbij uitgenodigde docenten en directieleden invloed zouden moeten hebben op welke werkplekken geselecteerd zouden worden voor het TibbLTO project. Ik denk dat door de onderhandelings-capaciteiten van het RIC de prijzen behoorlijk gereduceerd zijn.
Er waren 2 robotarmen (Happé & Van Rijn / Sciento) waarvan er dus een gekozen moest worden.
Er werd ook voorkeur uitgesproken voor het gebruiken van AutoCAD, maar ik meen mij te herinneren dat AutoCad niet tegen gereduceerde prijzen wilde leveren en het daarom RoboCAD is geworden.
Persoonlijk hebben de leerlingen en ik erg goede herinneringen aan RoboCAD overgehouden.
Betreffende de FESTO plc's FPC-202, heb ik destijds opgemerkt dat de bediening daarvan, zeker voor ITO leerlingen, voor problemen zou kunnen zorgen. Sommige toetsen hadden namelijk wel vier verschillende functies.
Een van de uitbreidingen was het programma Easycom f. 250,00
welke destijds door mij geschreven is en voor f. 1250,00 aan Festo verkocht heb.
Ik denk dat een nadeel van de lumpsum regeling is dat we geen 'gezamenlijke' projecten meer hebben waarbij, door een groot aantal deelnemende scholen, prijzen sterk gereduceerd zouden kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan lasersnijders, 3D printers enz.
Dat zorgt er tevens voor dat er dus veel verschillende machines/apparaten gebruikt worden, waardoor het voor uitgevers financieel niet haalbaar is om daarvoor nog professioneel lesmateriaal of zinvolle uitbreidingen te ontwikkelen.
In verband met copyright wordt slechts een klein gedeelte van deze methode getoond.
De Verkeerslichten en de Booreenheid van FESTO werden bestuurd door FPC-202 PLC's, maar er ontstonden tijdens de lessen toch nog wel de (on)nodige problemen.
Deze werden deels met het door mij geschreven en aan Festo verkochte programma EASYCOM opgelost.
Mede vanwege problemen had ik lesmateriaal (Software en Leerboek) geschreven voor de Verkeerslichten en de Booreenheid welke later in de methode 'Stap voor Stap' van uitgever SMD opgenomen is.
Hieronder staan filmpjes welke een indruk geven van het gebruik van de software. Het was nog wel het DOS tijdperk en is dus grafisch enigszins beperkt, maar wel met 3D buttons. 't Was een heel werk.
Boeken Copyright 1998 - 2024
SPRUYT, VAN MANTGEM & DE DOES BV / LEIDEN
JOURNAALwoensdag 3 september 2003
Volgens mij werd op deze school gebruik gemaakt van de methode Stap voor Stap. Of, zoals gezegd wordt, zij alles zelf ontwikkeld hebben waag ik te betijfelen.
Waar deze 700 miljoen terecht gekomen is weet ik niet. Toen ik gevraagd werd om materiaal voor VICTO te ontwikkelen bleek dat al het daarvoor beschikbare geld inmiddels besteed was aan vergaderingen enz.
Er werden TibbLto cursussen aangeboden voor docenten (8 dagen) en systeembeheer. (3 dagen)
EduTechSoft
Het bleek dat in ieder geval A en B leerlingen (ITO) te veel moeite hadden met het lesmateriaal. Destijds ben ik door de uitgever benaderd om eventueel mee te denken of te werken aan een volledig nieuwe methode voor TIBBLTO. Op dat moment had ik namelijk al lesmateriaal voor de verkeerslichten en de booreenheid geschreven.
Voordat het schrijversteam samengesteld was had ik al de volgende Opmerkingen en Gedachten gemaild naar de uitgever.
Soms plaatsten leerlingen per ongeluk een CODE in de PLC en dan werd deze geblokkeerd. De PLC moest dan uitgeschakeld en de batterij tijdelijk verwijderd worden, waarna de code gewist was. Helaas werden daarbij ook de programma's in de PLC gewist.
Met het door mij geschreven programma EasyCom kon eenvoudig de code gewist worden zonder de PLC te moeten resetten. Festo heeft destijds het programma EasyCom van mij gekocht.
Het auteursteam bestond uit vier personen, waarbij een ieder verantwoordelijk was voor twee werkplekken. Omdat het team voor Cintech en Sciento daar veel moeite mee had, heb ik daarvoor ook nog software geschreven.
Cursusboek voor docenten, methode Toegepaste Informatica Stap voor Stap.
Fun... op de I-Pad kan de software voor TibbLto ook uitgevoerd worden. Niet dat het nuttig is, maar omdat het kan. De FPC-202 en de Cintech interface kunnen er helaas niet op aangesloten worden.